Jaki aromat mogą mieć niektóre szlachetne rodzaje polskiego wina?

Każdy rozumie, że do produkcji wina potrzebne są winogrona, które muszą posiadać właściwe warunki do rośnięcia. Myli się jednak ten, kto myśli, że w Polsce takich warunków nie ma.

Krajowe wina również mogłyby zachwycać bogactwem smaków oraz aromatu.
Niestety z uwagi na nie za bardzo przyjazny klimat, są one wytwarzane w niewielkich partiach. Niemniej jednak w Polsce istnieje kilkaset małych winnic oraz kilkadziesiąt większych. Najwięcej z nich jest usytuowana na południu oraz wschodzie Polski. Powstaje tam wino białe, bordowe czy nawet różowe. Każde z nich cechuje się niepowtarzalnym stylem, czyli smakiem, aromatem i kolorem. Polska posiada kilkusetletnią winiarską tradycję, z tego też powodu co poniektóre wina polskie mogą rywalizować z tymi, które są w najwyższym stopniu cenione na świecie. Co ciekawe, bardzo korzystne dla klienta jest kupowanie tego typu win bezpośrednio od ich producentów.

przekąska

Autor: J. Bałachowska
Źródło: Good Food
Może dawać to poza tym okazję poznania nie tylko obszaru, w którym rosła winorośl, lecz także samych wytwórców tego szlachetnego trunku. Można się w takiej sytuacji przekonać, że są to niezwykle interesujący oraz profesjonalni ludzie. Do produkcji swych win używają szlachetnych oraz zazwyczaj także tradycyjnych gatunków winorośli. Tego typu wina mogą posiadać aromat czereśni, owoców cytrusowych czy też nawet papryki lub jabłka. Co poniektóre wina polskie posiadają również delikatną kwiatową nutę.

Niezwykle ważna dla kiperów jest możliwość skosztowania wina. Znawcy, którzy nie chcą albo nie mogą samodzielnie pojechać do winnicy, takie wino (zobacz: wina z burgundii) mogą kupić również w wielu branżowych sklepach za ok. 50-100 złotych.