Krótka historia i charakterystyka kawy, rola, jaką odgrywa dla milionów ludzi, którzy codziennie ją piją

Kawa wraz z herbatą zaliczana jest do najbardziej popularnych napojów na całym świecie – codziennie ludzie piją setki tysięcy litrów cappuccino, caffe latte czy espresso. Aby tę wielką ilość filiżanek przygotować będzie także potrzebna duża ilość czystej kawy, która wcześniej musiała urosnąć, zostać pozbierana, wypalana i na koniec dobrze zmielona przed zalaniem wodą.

Chi-Cafe, zdrowa kawa Jacob’s Medical

Autor: Jacob’s
Źródło: Jacob’s
Dlatego też kawowe plantacje zajmują dziesiątki tysięcy hektarów, i z właśnie z nich pozbierane i przygotowane ziarna wysyłane są na cały świat. Obecnie w sprzedaży dominują dwa główne gatunki kawy, czyli Robusta i Arabica. Pochodzą one z różnych rejonów świata i różnią się kształtem ziaren i smakiem otrzymanego napoju. W większości sklepów najczęściej jest sprzedawana kawa ziarnista arabica, dająca łagodny i aromatyczny smak.

Arabica posiada niewielką zawartość kofeiny, przez co można ją pić wcześniej pić od robusty, lecz trudniej się ją uprawia, ponieważ wymaga odpowiednio gorącego, wysokiej temperatury oraz położenia. Robusta jest znacznie bardziej aromatyczna, a dzięki wyższej zawartości kofeiny bardziej pobudza organizm pijącej ją osoby.

Może Cię też zainteresować: Kawy

Kawa zanim zostanie wsypana do naszych kubków musi przejść kilka procesów. Na plantacjach z zebranych ziaren kawowca otrzymuje się gotowe do wypalania ziarna kawy. Wypalanie jest bardzo ważnym procesem, to właśnie ono przede wszystkim decyduje o smaku i aromacie ziaren. Dlatego też najczęściej przeprowadza się je w docelowym kraju, bo wtedy wypalone ziarna nie tracą świeżości w czasie długiego transportu.

Więcej: tutaj

Kawa i przyprawy

Autor: DA
W dalszej kolejności wypalona kawa ziarnista sklep jest albo zapakowywana do torebek i w takiej formie sprzedawana, albo można ją poddać ją mieleniu i pakowaniu próżniowemu, co pozwala na dłuższe zachowanie świeżości i aromatu. Kawę parzyć można na wiele różnych sposobów, w zasadzie większość krajów ma własną kulturę i zwyczaje picia kawy. Pita systematycznie bardzo pozytywnie wpływa na spożywających, dzięki zawartości kofeiny dodaje energii i sił, a także zmniejsza ryzyko pojawienia się niektórych nowotworów.

Jeżeli zaintrygował Cię opisywany tekst, to szybko zobacz również ten odnośnik – ta propozycja (https://mdlabels.pl/kontakt/) także okaże się dla Ciebie godny zainteresowania.

No i bardzo dobrze smakuje, o czym wiedzą bardzo dobrze wszyscy którzy sięgają rano po filiżankę tego napoju.