Patelnie to zasadnicze oprzyrządowanie każdej kuchni. Jest nieodzowna do przyrządzenia różnego rodzaju posiłków. Smażenie to jedna z zasadniczych kuchennych czynności. Ażeby jej uprawianie było komfortowe, a otrzymane jedzenie smakowite i zdrowe, konieczna jest dobra patelnia.
Autor: Sergey Galyonkin
Źródło: http://www.flickr.com
Patelnie klasyczne to powszechne urządzenie ze spłaszczonym dnem i płytkimi skrajami, jakiego można użytkować do smażenia wszelkiej potrawy. Ta z powiększonymi brzegami przyda się do smażenia i duszenia większej ilości pokarmów. Wook to także model głębokiej patelni, formą przypomina miskę, posiada owalne, albo nieco spłaszczone dno.
Dla miłośników grillowania wymyślono także odpowiednie patelnie. Posiadając taką patelnię, nie trzeba mieć własnego ogródka, ażeby delektować się potrawami z grilla.
Nie poddawaj się! Namawiamy Cię, kontynuuj poznawanie fajnych tekstów. Może Ci teraz pomożemy? Zapraszamy więc do naszej kolejnej witryny.
Prócz patelni klasycznych i głębokich, na rynku nie brakuje też typów do funkcji specjalnych, które służą do smażenia konkretnego gatunku wyrobu. W niektórych sklepach można wyszukać patelnie do jaj ze specjalnymi otworami wyprofilowanymi do ich smażenia. Patelnie do ryb mają grillowane dno dopasowane do zarysu ryby i zapewnia smażenie bez tłuszczu. Patelnie – aktualności – robione są z różnorodnych materiałów, jakie różnią się także ceną.
Autor: Le Creuset
Źródło: www.SmakProstoty.pl
Termos to naczynie, które służy do podtrzymywania temperatury płynu, albo artykułu, który jest w nim usytuowany. Swą rolę spełnia dzięki temu, że posiada drobne, metalowe ścianki, między którymi znajduje się luka. Do termosów o klasycznym, przedłużonym układzie wlewamy tylko ciecze, natomiast do pokarmów używany jest termos celowo do tego zaprojektowany. Jest on niższy, szerszy, w wielu przypadkach przedzielony na parę części, wyposażony w miski. Nakrętka termosu pełni równocześnie funkcję garnuszka. Obrzeżna powłoka zamknięcia to stal nierdzewna, taka sama, z której wykonano termos, natomiast w środku wyłożona jest ona plastikiem. Nakrętka zupełnie nie musi się grzać, gdyż może parzyć dłonie. Musi być też niezwykle szczelna, by w czasie przechylania termosu, ani kropla płynu nie wydostała się na zewnątrz.