Komplet garnków składający się z 99 elementów, 100 noży, każdy do czegoś innego, 15 modeli rondli a także tysiące dalszych przyrządów kuchennych nie zrobią z nikogo świetnego kucharza. Rzeczywistość jest taka, iż do gotowania na poziomie domowym potrzeba niewiele, a dzięki temu oszczędzimy ogromnie wiele powierzchni w naszej kuchni, jak też nie będziemy zmuszeni przebijać się do blatów przez stos naczyń.
To, w jaki sposób wyekwipujesz kuchnię, zależy przede wszystkim od tego, co na ogół gotujesz oraz czym się posługujesz zazwyczaj w trakcie realizowania tejże pracy. Gdy skompletujesz bazowe ekwipunki, musisz nauczyć się zwalczyć pokusę kupowania tego, co ciekawie wygląda na obrazku, natomiast jest ci kompletnie zbędne. W ten sposób zaoszczędzisz pieniądze jak też miejsce. Niżej opisano podstawowe narzędzia kuchenne, jakie z pewnością będą konieczne w każdej kuchni. Noże – minimalnie niezbędne będą nam przynajmniej 3: mały do obierania jarzyn, z cienkim i długim ostrzem, większy z szerokim ostrzem. Warto na nie wydać większe pieniądze – jednak jeśli trafisz na rzeczywiście godziwe i ładnie układające się w dłoni, nie pożałujesz sprawunku i będziesz używać ich przez długie lata.
Źródło: Profundo PR
Potrzebne ci będą te rzeczy, rondle. Jakiś garnek większy, jeden średni, 2 rondle rozmaitej wielkości. Wybierz garnki i rondle w taki sposób, by można było zamiennie użyć pokryw. Dwie patelki różnej wielkości, do duszenia i smażenia, do smażenia nie jest konieczna pokrywka, aczkolwiek może się przydać siateczka zabezpieczająca przed pryskaniem tłuszczu. Durszlak do makaronu przydaje się też do mycia warzyw oraz do odsączania ich po ugotowaniu. Cedzaki z metalu nierdzewnego mogą być też używane do duszenia na parze.
Do klasycznego pieca przydadzą się blaszki do placków. Nadzwyczaj praktyczne jak też dostępne w bardzo wielu formach oraz rozmiarach są foremki z aluminium. Nim nabędziesz naczynia do kuchenki mikrofalowej porządnie się zastanów, do czego zamyślasz jej używać. Mleko można podgrzać w zwyczajnym garnuszku, z kolei zupę w talerzu.
W każdej kuchni przeznaczenie znajdą także: tartka, łyżka cedzakowa, drewniane łyżki różnej wielkości, dzbanek dzbanek filtrujący z podziałką, lejek, otwieracz do konserw, czajnik z olkusza i ekspres do kawusi, wyciskarka do cytryn.
W każdej kuchni przeznaczenie znajdą także: tartka, łyżka cedzakowa, drewniane łyżki różnej wielkości, dzbanek dzbanek filtrujący z podziałką, lejek, otwieracz do konserw, czajnik z olkusza i ekspres do kawusi, wyciskarka do cytryn.