
Najważniejszym elementem zastawy w podawanych obiadach są talerze. W szczególnie eleganckiej formie wyróżniamy talerze dekoracyjne, które służą głównie smacznymprzegryzkom i ciasteczkom. Można na nich także kłaść przyprawy takie jak chrzan, ćwikła lub grzybki. Dekoracja ma w sobie pokład symboliki – kiedy rozchodzi się o porcelaną relatywnie wysokiej klasy. Talerze dekoracyjne służą nam także do kładzenia na nich owoców, co bardziej zamożni nie wyobrażają sobie ponadto zjedzenia obiadu na zastawie „podlejszego” gatunku. Dekoracyjność na talerzach to również nowoczesność i niekonsekwencja. Wyróżniamy talerze dekoracyjne ze zdobieniami, wypłaszczeniami i wygięciami, jak w kształcie liścia. Na podobnych postawimy cząstki wielkiego ananasa, piętrowy tort, pieczonego świniaka. Zobacz tu: .
Mamy talerze typowo do obiadów, talerz na jajka (wydzielone wgłębienia), małe talerzyki do kawy, herbaty i ciasteczek. Wiele możliwości wyboru i dopasowań pod względem posiłku. Zastanówmy się jednak nad cudeńkami do spożywania jakie jesteśmy w stanie przygotować i podawać na tych talerzach. Czy obecne klasyczne typy talerzy to norma na zawsze, czy porcelana – ceremonialny standard od wieków – już zawsze będzie podstawą pod kutię, urodzinowe torty, małą czarną kawkę w dużej korporacji? Tutaj nie liczmy na radykalną zmianę. Na co dzień może używamy zastępników z plastiku i misek, lecz wyjątkowość dnia święta ( ważna chwila rodzinna, itp.) elegancji porcelanowej nie będzie zadość. Dla zainteresowanych więcej tutaj: .

Bez przyzwoitej zastawy dobrej jakości przyjęciu rodzinnemu nie pomoże rewelacyjnie przygotowany obiad.
Te informacje wciągnęły Cię bez reszty? Jeżeli tak jest, to przeczytaj więcej projektowanie wnętrz tychy danych na pozostałych stronach – znajdziesz je, klikając w link znajdujący się poniżej.
Warto mieć te względy także przy czyszczeniu i myciu naczyń i zastawy przed przyjęciem. Najmniejsze ryski na talerzach, sztućcach, czy kieliszkach – wypatrzone przez gości, a co najgorsze, wspomniane gospodarzom – przyniosą nam powód do wstydu i kompromitacji. Dosłowna „plama” będzie ciążyć nad gospodarzami bardzo długo.