Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze jest dzisiaj coraz bardziej atrakcyjną formą gotowania. Niesie ono za sobą mnóstwo cennych zalet, w szczególności zdrowotnych.Kluczową zaletą gotowania na parze jest to, iż dzięki temu sporządzane jedzenie nie traci witamin i wartości odżywczych.

gotowanie szparagów

Autor: Thermomix

Nawet jeśli przygotujemy zdrowe jedzenie, przykładowo warzywa, to gotując je w zwykły rodzaj pamiętajmy, że najcenniejsze witaminy i minerały zostają w wodzie, którą następnie wylewamy. Jeśli chcemy jeść naprawdę zdrowo, a przy tym cieszyć się wybornym smakiem i wyrazistym kolorem tworzonych potraw, to pożądane byłoby zdecydować się na gotowanie na parze (tym bardziej, że obecnie w sieci można zamówić takie akcesoria jak do szparagów. Na przykład, gotując ziemniaki w wodzie, stracą one aż 70 procent kwasu askorbinowego, w przypadku potasu, ziemniaki gotowane tradycyjne posiadają go mniej aż o 50 procent, a gotowanie na parze sprawia, iż jest go mniej zaledwie o 6 procent. Różnica jest więc naprawdę szeroka. Gotowanie na parze powoduje, że potrawy, jakie przygotowujemy są o wiele zdrowsze, bo dają układowi więcej wartościowych witamin i minerałów. Gotowanie w wodzie wypłukuje sporo wartościowych witamin, nie wyłącznie potas, ale także żelazo, wapń czy magnez.

Teraz bez problemu odnajdziemy przeróżne rodzaje garnków, jakie są ofiarowane do gotowania na parze, takich jak na przykład parowar, który jest urządzeniem bardzo wielofunkcyjnym. W parowarze możemy od razu przygotować kilka różnych potraw, bowiem ma on kilka poziomów, na przykład 2 czy 3. To powoduje, że przygotowywanie posiłków jest znacznie szybsze – garnki do gotowania na parze. Innym dodatkiem do duszenia na parze jest sitko bambusowe, które zakłada się na zwykły garnek. Jest ono trwałe na niezwykle wysokie temperatury i niewątpliwie okaże się użyteczne w naszej kuchni.

Podobny fascynujący tekst umieszczony jest tu, zatem odwiedź witrynę akcesoria do tira i zobacz, jakie treści tam przeczytasz. One także Cię zainteresują.

Gotowanie na parze nie jest wcale trudne i czasochłonne, czasami zdoła zająć nawet mniej czasu niż gotowanie w wodzie. Jeśli nie wiemy ile czasu gotować poszczególne warzywa, ryż bądź kaszę, to informacje na ten temat z pewnością odkryjemy w Necie. W sieci odkryjemy również atrakcyjne przepisy na potrawy gotowane na parze, aczkolwiek nie tylko. Jeśli interesują nas nietypowe potrawy to polecamy fondue, czyli potrawę, jaka tworzona jest z roztopionego sera i białego wina.