Jaki smak weselnego tortu będzie najlepszy i na co zwracać uwagę wybierając ten słodki wypiek na przyjęcie weselne?

Krojenie tortu jest to główny moment dowolnego wesela.
Oprócz tego, jak się będzie prezentować Panna Młoda i czy też jedzenie będzie dobre, większa część gości weselnych idąc na wesele zastanawiają się nad tym, jaki tort będzie podany.

tipy.pl, baner06.2014
Podczas przyjęcia zwłaszcza dzieci wyczekują z niecierpliwością na podanie słodkiego wypieku. Tradycyjnie o północy Młoda Para kroi razem początkowy kawałek oraz częstują się ze sobą tortem. Kolejne porcje podają wszystkim weselnym gościom. W wizualnej kwestii jest wskazana jak najbardziej indywidualność oraz szczypta szaleństwa. Typowe torty z bitą śmietaną i z wisienkami powoli odchodzą w zapomnienie. Dzisiaj tort (zobacz sweet cukiernia) może oraz powinien spójny być z dobranym przez Młodą Parę motywem przewodnim wesela i z jego kolorystyką. Na spotkanie z cukiernikiem, który ma utworzyć ślubny tort, obowiązkowo trzeba wziąć ze sobą coś, co pozwoli wyobrazić jemu sobie ogólną koncepcję wesela. Mogą być to przykładowo zdjęcia sukni ślubnej czy też zaproszenia. Nie można by zapominać o tym, aby pokazać cukiernikowi miejsce uroczystości, gdyż co innego będzie pasować do eleganckiej bankietowej sali, a co innego do altany w lesie.
Jeśli chodzi o rozmiar tortu, to najkorzystniej zdać się na obeznanego cukiernika, który gdy zna ilość gości najlepiej określi jak duży musi być tort, żeby go nie zabrakło oraz nie zostało go zbyt dużo. Idealne weselne torty to owocowe, lekkie, orzeźwiające oraz nie za bardzo słodkie. Po całym dniu próbowania różnorodnych dań, weselnicy są już objedzeni. Pora roku posiada także olbrzymie znaczenie. Śluby organizuje się zazwyczaj w lato, czyli w okresie, kiedy smakują najlepiej nam soczyste, słodkie i naturalne owoce. Na ciężkie kremy nikt chyba nie ma wówczas chęci. Upewnić się trzeba czy miejsce, w jakim będzie odbywać się wesele dysponuje chłodnią.

Należy brać pod uwagę również to, czy porcja weselnego tortu jest odmiennego kształtu niż standardowy klin tortów urodzinowych. Jeśli nie ma profesjonalnej kelnerskiej obsługi, prawidłowo jest poradzić się cukiernika, który pokaże nam jak kroić dany tort, aby starczyło go dla wszystkich gości weselnych.