Kto to jest barista, jakie posiada on obowiązki i co to jest latte art?

Jeszcze 15 lat wstecz, niewielka ilość osób miała świadomość, jak określana jest osoba, która jest specjalistą do spraw wybierania czy też przygotowywania kawy. Obecnie jednak jest to zawód bardzo uznawany.
Nazwa takiego zawodu to barista i tyczy się mistrza ceremonii w zakresie przygotowywania kawy oraz wszystkiego, co może być z nią powiązane.

książka

Autor: Matthew
Źródło: http://www.flickr.com
Zna on znakomicie kwestie odnoszące się do m.in. mielenia, magazynowania czy przyrządzania oraz podawania kawy. Profesjonalny barista powinien umieć przygotować doskonałe espresso oraz wszystkie napoje, które robi się na jego bazie. Idzie tutaj o latte czy też cappuccino. Poza tym musi on dbać naturalnie o swój warsztat pracy, czyli młynek, ekspres oraz wszelkie inne narzędzia. Musi ponadto doskonale wiedzieć, co dokładnie dzieje się na poszczególnych etapach przygotowywania takiego napoju.
kadr - kuchnia

Autor: Chris
Źródło: http://www.flickr.com
We Włoszech, gdzie nie ma osobnego zawodu baristy, gdyż prawdopodobnie po prostu każdy barman posiada odpowiednie kwalifikacje, wszyscy tacy specjaliści promują regułę 4M. Idzie o to, że aby espresso było najwyższej jakości, niezbędne są: idealna Micela (kawa), Maccinadosatore (czyli. młynek), Machina (ekspres) i Mano (doświadczona ręka). Niezwykle istotne jest zmielenie kawy tuż przed jej zaparzeniem. Wśród wielu zadań, za które odpowiedzialny jest barista, jest również ozdobienie kawy. Jest to latte art, zatem sztuka przygotowywania finezyjnych wzorów na powierzchni mlecznej pianki.

Ten odnośnik do serwisu cukiernia sweet home prowadzi do niezwykle ciekawej strony, która zawiera równie interesujące informacje na opisywany wątek.

Z tego też powodu posiadający wprawną rękę oraz stosowne doświadczenie barista jest osobą, która na pewno odnajdzie zatrudnienie w każdej najlepszej kawiarni.

Olbrzymie znaczenie dzisiaj ma łączenie kawy z różnymi alkoholami. Są to tzw. drinki kawowe serwowane w bardzo wymyślnych naczyniach. Są serwowane z różnorakimi owocami.