Kupno właściwej patelni to rzeczywiście nie taka łatwa rzecz. Istotne są czynniki, o jakich się nie mówi, jak odpowiednia powłoka

Smażenie to jedna z najistotniejszych kuchennych czynności. Aby jej wykonywanie było wygodne, a przyrządzone jedzenie smaczne i odżywcze, niezbędna Ci dobra patelnia. Jak wybrać patelnie, która będzie spełniała najbardziej istotne wytyczne. Jak kupić, żeby później nie żałować?

sprawdź więcej na stronie internetowej

Autor: Steven Depolo
Źródło: http://www.flickr.com
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jeśli mowa o patelni, to faktycznie należy skupić się na wybraniu odpowiedniej powłoki. Powłoka teflonowa jest bardzo praktyczna i powoduje, iż na patelni jesteśmy w stanie smażyć bez stosowania tłuszczu, a składniki nie przywierają do jej powierzchni. Jedną rzeczą, o jakiej trzeba pamiętać jest to, żeby podczas smażenia nie mieszać potraw sztućcami z metalu – zdecydowana większość powierzchni teflonowych łatwo zarysować.

Powłoka tytanowa – tytan jest przede wszystkim bardzo wytrzymały oraz bardzo odporny na zarysowania (potrawy jesteśmy w stanie mieszać nawet metalowymi sztućcami).

Ta aktualna wiadomość (https://cukier-krolewski.pl/przepisy/) została napisana specjalnie dla ciebie. Sprawdź ją, aby pozyskać zupełnie nowe fakty. Zachęcamy do nas!

Powłoka tytanowa powoduje, iż jedzenie nie przykleja się do powierzchni w czasie smażenia. Tak samo jak w sytuacji teflonu – im bardziej gruba powłoka, tym większa jej odporność mechaniczna. Do takich powłok bardzo często dodaje się coś ceramicznego (na przykład porcelanę), co sprawia, iż powierzchnia patelni jest bardziej śliska oraz nieprzywierająca.

Komplet naczyń kuchennych

Autor: Riess
Źródło: Riess

Powłoka marmurowa – uważana jest za najtrwalszą, ponieważ marmur jest wyjątkowo wytrzymały na zarysowania, przywieranie oraz odkształcenia. Taki rodzaj powłok stosuje niezbyt duża ilość producentów patelni. Patelnia ceramiczna – jest w ostatnim czasie coraz bardziej znana. Patelnie z taką powłoką przede wszystkim równomiernie się rozgrzewają, dzięki temu na powierzchni nie tworzą się ciepłe oraz zimne punkty. Śliska powłoka wpływa na to, że smażone składniki nie przywierają do powierzchni. Ceramika jest wytrzymała na zarysowania. O odpowiedniej powłoce oraz wytrzymałości konkretnego naczynia należy pamiętać też w innych sytuacjach, jak np. kupujemy gęsiarke – przeczytaj więcej na stronie www. To bardzo ważne kuchenne naczynie, najbardziej korzystnie jak jest żeliwne, bo dzięki temu może wytrzymać wysokie temperatury i to przez długi okres czasu. Miejmy na uwadze więc, że jak mamy w planach kupno nowych naczyń oraz urządzeń kuchennych, to zawsze wybierajmy jak najbardziej jakościowe rzeczy.