Czemu warto pić wino? Jakie są tego powody?

Nie od dziś słyszymy, że wino to najzdrowszy z alkoholi. Nie jest to jakiś wymysł, gdyż tak faktycznie jest, na co wskazują liczne badania i obserwacje. Spożywanie tego trunku wpływa pozytywnie na wiele dziedzin naszego życia. Sprawdźmy jak wiele ma zalet. Przede wszystkim daje długowieczność, a to za sprawą dużej ilości resweratrolu, to znaczy bardzo silnego przeciwutleniacza, który stymuluje gen długowieczności – SIR2.

Oval Oak — karafka do wina

Źródło: www.decosalon.pl
Przedłuża on życie, a także odmładza. Dziś eksperymenty z jego zawartością prowadzi się na małych zwierzętach, a wyniki są bardzo obiecujące. Gryzonie , które poddano badaniom wykazały wolne objawy starzenia starzenia, do tego powracała elastyczność naczyń, polepszała kondycja ruchowa oraz gęstość kości.

Spożywanie tego alkoholu poprawia funkcjonowanie mózgu, a co się z tym wiąże usprawnia zapamiętywanie. Alkohol sprzyja lepszemu krążeniu, więc mózg jest lepiej odżywiony. Dawany myszom cabernet sauvignon mocno minimalizuje prawdopodobieństwo odkładania się w ich mózgach blaszek amyloidowych, jakie są charakterystyczne dla choroby Alzheimera.

Jeśli po przeczytaniu publikowanego artykułu będziesz pragnął zgłębić dane na omawiany temat, to pomocne omówienie niesamowicie Ci pomoże – kliknij i zobacz!

Wino to wspaniałe lekarstwo dla serca. Obecne w nim procyjanidyny są w stanie dezaktywować tak zwaną endotelinę-1, dzięki czemu nie jest w stanie się przekształcić w twardą, bardziej niebezpieczną dla tętnic postać.

Wino chroni przed chorobą nowotworową. Apigenina, to jest flawonoid obecny w winie jest w stanie hamować rozrost zmian rakotwórczych, gdyż pozbawia komórki raka mechanizmu chroniącego je przed apoptozą. Apoptoza to mechanizm, który zezwala organizmowi wyrzucić komórki wadliwe albo zużyte. Rak potrafi się przed tym bronić, więc rozrasta się bez ograniczeń, natomiast jego komórki są jakby nieśmiertelne.

Wino wpływa na poprawę trawienia. Wypijane do posiłków zwiększa produkcję śliny oraz wytwarzanie enzymów trawiennych. Do tego, alkohol rozszerza żyły, a jednocześnie poprawia ukrwienie, przez co wino, jakie towarzyszy posiłkom sprawia, że składniki odżywcze prędzej trafiają do układu krwionośnego Będący w tym alkoholu kwas cynamonowy sprzyja wydzielaniu żółci, przez co następuje szybsze trawienie tłuszczów. Dobrze jest pić ten trunek, nabyć klimatowe karafki do wina (sprawdź ten zestaw do wina) po to aby cieszyć się niezwykłym aromatem. Te doznania zmysłowe na pewno dadzą nam dodatkowe plusy, w postaci dobrego samopoczucia.