Jak wyposażyć sklep spożywczy – praktyczne wskazówki

O wyposażeniu marketu trzeba począć myśleć już w czasie projektowania budowy. Etap akceptacji projektu budowli pod sklep musi być oparty na wizji rozlokowania poszczególnych pawilonów, rzetelnie zaplanowanym sposobie przemieszczania się przyszłych klientów w taki sposób, ażeby mogli czuć się swobodnie, natomiast rozkład towarów był czytelny jak też przyjazny podczas dokonywania zakupów. Często konstruktorzy budynków nie mają zadowalającej wiedzy bądź doświadczenia odnośnie umiejscowienia poszczególnych sprzętów w markecie, stąd spotykamy się czasem ze skomplikowanymi sytuacjami, które byłyby możliwe do uniknięcia.

regały sklepowe

Autor: Phillip Pessar
Źródło: http://www.flickr.com

Najczęstsze z nich to: zbyt małe otwory drzwiowe nie pozwalają wnieść wysokich bądź obszernych urządzeń, w ten sposób ograniczają wybór lub powodują ponadprogramowe koszty mające związek z rozmontowaniem urządzenia i jego powtórnym składaniem na sklepie.

Wybór oprzyrządowania. W punkcie tym skupię się na najistotniejszych elementach wyposażenia sklepu spożywczego, a są to meble chłodnicze a także regały suche (dodatkowe informacje na stronie www). W przypadku tych ostatnich sprawa wydaje się być niewiele skomplikowana. Gdy już państwo zadecydują o wysokościach, ilości półek, oczekiwaniach co do solidności półek, najistotniejsza sprawą w tym wypadku będzie cena zakupu, łatwość dokupienia elementów itp. Kupując używane trzeba być pewnym źródła a także jakości regeneracji, w przeciwnym wypadku poczynione oszczędności szybko mogą się zamienić w ponadprogramowe koszty. W wypadku funkcjonowania marketu spożywczego meble do chłodni to najistotniejszy obszar kosztów.

Chłodnia

Autor: Steve Snodgrass
Źródło: http://www.flickr.com

Czy producent ma znaczenie? Oczywiście że tak. Możliwości wykorzystywania nowoczesnej technologii wykonania, przesądza o klasie urządzeń, zatem ich energooszczędności jak też solidności wykonania. To natomiast przesądza o wydatkach czy oszczędnościach w trakcie ich eksploatacji. Różnice w szerokiej palecie przyrządów decydują później o ergonomii a także kosztach ich pracy. Generalnie meble chłodnicze dzielimy na aparaty zasilane własnymi agregatami wbudowanymi w strukturę urządzenia, względnie drugi typ to przyrządy zasilane agregatami zewnętrznymi umieszczanymi najczęściej na zewnątrz sklepu.

Dalsze rozróżnienie przyrządów tyczy się ich funkcjonalności.

Jeśli chciałbyś przeczytać większą porcję wiadomości na nakreślany tutaj temat, to bardzo zalecamy ten artykuł (https://pakujmy.pl/pl/c/Papier-toaletowy/78) – kliknij oraz sprawdź, czy przykuła Twój wzrok.

Drzwi chłodnicze mogą posiadać uchylną szybę przednią, z komorą przechowalniczą pod dnem, lub bez.