Co trzeba wiedzieć o chętnie konsumowanych w naszym kraju ziemniakach?

Ziemniaki zjadamy z reguły parę razy na tydzień. Są i tacy, którzy mogą jeść je bez innych składników. Ziemniaki są tak powszechne, że wydawałoby się, że wiemy o nich wszystko. A tak naprawdę w publicznej opinii pojawia się wiele nieprawidłowych przekonań na temat tego lubianego elementu obiadu. Co więc warto wiedzieć o ziemniakach?

ziemniaki

Autor: Frank Steiner
Źródło: http://www.flickr.com

Pierwsza ważna informacja jest taka, że ziemniaki nie są tak tuczące, jak możesz przypuszczać. Dużo ludzi odchodzi od jedzenia ziemniaków, gdy planuje pozbyć się paru kilogramów. Zazwyczaj ziemniaki są wykluczane z odchudzającej diety. Tymczasem wcale nie posiadają one tak wielu kalorii. Zwykle podawana jest informacja, że jest to jedynie 70kcal na 100 g.

Podoba Ci się ten tekst? Więc odsyłam tam (www.lodykuli.pl/zimowe-desery/) – w tamtym miejscu odnajdziesz interesujące dane, które są przedstawieniem opisywanego zagadnienia.

Problem w tym, że kartofle z reguły zalewamy sosami – i to te składniki są odpowiedzialne za przyrost tkanki tłuszczowej.

Jednocześnie ziemniaki posiadają bardzo wiele cennych witamin oraz innych składników. Przede wszystkim, są źródłem potasu oraz magnezu. Do tego jest w nich żelazo oraz fosfor a także wapń. Takie pierwiastki powodują, że kartofle regulują ciśnienie krwi, jak i również odbudowują kości. Ziemniaki mogą również poprawić metabolizm (więcej przepisów z ziemniaków). Są lekkostrawne i wpływają dobrze na działanie układu pokarmowego. Są też źródłem błonnika, który odpowiada za regulowanie działania jelit.

ziemniaki

Autor: Andrew Reid Wildman, Artist, Writer, Photographer
Źródło: http://www.flickr.com

Ze wszystkich tych wartościowych składników jesteś w stanie jednak skorzystać jedynie w sytuacji, gdy odpowiednio przyrządzisz ziemniaki. Dobrze jest mieć na uwadze, że najwięcej witamin w ziemniakach jest od razu pod skórką. Dlatego najlepiej ostrożnie obierać. Postaraj się robić to tak ostrożnie jak to tylko możliwe. Wtedy jest największa szansa na to, że danie będzie źródłem wartościowych składników. Miej na uwadze również, by nie rozgotować warzywa. Dobrze jest pociąć kartofle w równe kawałki, a wszystkie ugotują się równomiernie.