W jaki sposób poprawnie parzyć herbaty?

Wraz z napłynięciem trendu na żywność ekologiczną zaczął się trend spożywania wielorakiego rodzaju herbat oraz kaw. Największym szacunkiem cieszą się herbaty z Cejlonu, z pól herbacianych w górnej części Indii oraz prawdopodobnie najdroższych gatunków z wysp japońskich.
Ponieważ ogrom ludzi jest zainteresowanych prawidłowymi metodami zaparzania zacnych liści herbacianego krzewu, stwierdziliśmy, że stworzymy poradnik dla was, byście w każdym momencie mieli możliwość przypomnieć sobie jak poprawnie wyrwać smak i zapach.

harney & sons sklep

Autor: MSM Mońki
Źródło: MSM Mońki
tableau - kawa

Autor: Barn Images
Źródło: http://www.flickr.com
Osiedle mieszkaniowe Ogrody Bielańskie

Autor: UBM
Źródło: UBM
Już na początku oświadczamy, iż przepisy zaparzania herbaty odnoszą się do do herbat marki Harney & Sons oraz uznanej marki la via. Potrzebujecie wiedzieć, iż nie jedynie długość zaparzania herbaty zależy od jej gatunku, to jest od tego czy jest to czarna, czerwona czy też zielona, ale w dodatku od sposobu i długości jej fermentacji, dlatego stosujemy uzupełniające rozróżnienie, ponieważ każdy wytwórca posiada prywatny sposób fermentacji. Na pierwszy rzut opiszemy jak idealnie zaparzyć czarną herbatę cejlońską. Cechuje się ona intensywnym aromatem, wyczuwalnym z odległości nawet 1 metra, toteż nie należy sypać więcej niż dwa gramy na sto ml wrzątku. Czarną z Cejlonu parzymy musowo w niemalże stu stopniowej wodzie, ponieważ, że czarna herbata poddana jest dwukrotnej czasami trzykrotnej fermentacji przez co powoli uwalnia głębię swojego smaku i aromatu. Żeby wyeksploatować czarną herbatę z całego smaku, należy ją parzyć przez nie mniej niż pięć minut, lecz nie więcej niż siedem, z tego powodu że po tym czasie rozpoczyna uwalniać garbniki. Zupełnie inaczej jest z zaparzaniem herbaty czerwonej, która należy do dosyć specyficznych odmian. Możecie ją nienawidzić lub uwielbiać. Herbatę tę parzy się nie we wrzątku, lecz w 80 stopniowej wodzie. W czasie procesu zaparzania wyczuwalny będzie mocny, niemiły zapach sfermentowanej trawy, lecz nadrabia ona smakiem.

Parzyć ją trzeba nie dłużej niż siedem minut, ale nie krócej niż cztery.

Zaintrygowały Cię informacje separator ASM przedstawione w tym wpisie? Szalenie miło zatem będzie nam podzielić się z Tobą następnymi wątkami. Czekamy na opinię!

Sypiemy 3 do 4 gramów na 100 mililitrów. Zachęcamy do odwiedzania naszego sklepu harney & sons.

Kolejne receptury parzenia w przyszłych artykułach. Natomiast wszystkie herbaty oraz ich nasze własne mieszanki dostępne są w sklepie internetowym.