Wielka majówka to doskonały czas na zapoczątkowanie sezonu na wędzenie szynek, boczków, produkowanie domowych kiełbach. Jeżeli dzisiaj nabędziemy kawałek ładnego mięsa od szynki, chudziutkiego boczku czy kilogram łopatki, to już za 3 dni można mieć własną wyborną wędzonkę. A takie produkty są coraz to w wyższym stopniu popularne, bo wiemy, co jemy.
Domowa produkcja wędzonek. Receptura na szynkę – Mięso na szynkę domową zdołamy przygotować w przeciągu 2-4 dni. Do solanki należy używać 10 litrów wody uprzednio zagotowanej z przyprawami: liściem laurowym, czosnkiem jak też kardamonem – czytaj więcej o produkcji wędzonek. Do przestudzonego wywaru dorzucamy 1 kg peklosoli, łyżkę cukru a także 5 g nominy. Przyrządzoną solanką nastrzykujemy szynkę, by masa mięsa zwiększyła się o około 10 -15 proc. Można oczywiście peklować inaczej, ale wówczas potrwa to co najmniej 10 -14 dni.
Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com
Nastrzyknięte mięcho należy zanurzyć w pozostałej solance i peklować 2-4 dni w temperaturze 4-6 st. C. Później, po osuszeniu, wędzimy je 2 godziny do uzyskania należytego zabarwienia. Musimy pamiętać, iż najlepszy dym a także najsmaczniejsza szynka jest, gdy do palenia używamy drewna z drzew owocowych.
Ażeby sporządzić własne przetwory mięsne nie potrzeba dużego wysiłku jak też dużych kosztów. Można na początek wykorzystać beczkę z obciętym dnem. Można również kupić wędzarkę, są już w handlu przenośne – ogrodowe czy balkonowe. A gdy zabawa w wędzenie spodoba się nam, dobrze jest pobudować własną. Zadymiacze, jak sami siebie często zwą amatorzy domowych wędlin, najczęściej sami wznoszą wędzarnię, dbając, ażeby palenisko było należycie daleko od przegródki z mięsem, żeby produkty rzeczywiście wędziły się, nie zaś piekły.
Odpowiada Ci ten artykuł? Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji, odszukaj www (accessmedica.pl/pl/rehabilitacja/kardiologiczna/), które zawiera nie mniej interesujące informacje.
Większość unika też stosowania gotowych polepszaczy. Dla niektórych nawet peklosól jest czymś nieakceptowalnym. Na jedno wędzenie można kupić gotowe zrębki z drewien owocowych, bukowych bądź olchowych.
Jeżeli będziemy częściej robić domową kiełbasę albo szynkę, warto posiadać własne drewno. Dąb oraz olcha dają tradycyjny bukiet zapachów jak też brązowy kolor. Jabłoń nadaje się wspaniale do wędzenia drobiu. Drewno ze śliwy najodpowiedniejsze jest do polędwiczek oraz tłustych mięs: bekonów, żeberek, golonek. Do szynek dobrze jest użyć wiśniowego drzewa, barwiącego na ciemny brąz i zapewniającego ożywczy, lekki, owocowy zapach.