Zbliża się jesień, konfitur sezon, czyli jak zaopatrzyć swój magazynek.

Każda pani domu ma problem w czym umieścić swoje przetwory. Bardzo ważne jest, aby wykonać to w ten sposób, by każdy domownik mógł się w nich odnaleźć, a w środku pomieszczenia panował porządek. Coraz więcej gospodyń z roku na rok robią wyroby. Istotne jest, aby przetrwały one jak najdłużej, głównie po pasteryzacji.

Z dawien dawna najlepszymi rzeczami do przechowywania konfitur, co również mówi moja mama są słoiki. Możemy znaleźć je w przeróżnych rozmiarach i kształtach. Co zrobić, aby konfitury sprawnie się zapasteryzowały i nie popsuć. Najpierw trzeba je porządnie umyć, a następnie wyparzyć. W tym celu zalewamy je gorącą wodą i trzepiemy, by mogła dojść mniej więcej do wszystkich powierzchni słoika. Następnie wysuszyć słoiki. Pamiętajmy by konfitur nie dawać do mokrych słojów.

Inną metodą jest nalanie do słoików wody już nie gorącej i włożenie ich do kuchenki na dwie minuty. Opróżnić wrzątek i wysuszyć. W tym momencie ryzyko oparzenia jest o wiele mniejsze niż w pierwszym sposobie. Przykrywki również trzeba zalać wrzątkiem. Można je włożyć do garnka i zalać wodą i gotować dziesięć minut od momentu rozpoczęcia wrzenia. Odcedzić i obsuszyć. Skoncentrujmy się teraz na pasteryzacji, która nie jest taka prosta. Trzeba wyłożyć garnek gazetą, włożyć do niego zapełnione, ale nie do końca zakręcone słoiki. Nalać do gara 2/3 ich wysokości i przygotowywać na małym ogniu.

Po zagotowaniu musimy obserwować czy słoje się zamknęły, chodzi o zaklęśnięcie się pokrywki, jeśli nie, możemy położyć je do góry noclegi w górach sowich nogami. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, pamiętajmy o oznaczeniu tych słoików, gdyż jest to bardzo ważne. Etykiety na przetwory możemy kupić w każdym sklepiku z przedmiotami domowymi lub w Internecie. Zawsze podobają mi się barwne nalepki oraz pokrywki, które od razu sprawiają, że pomieszczenie nabiera jesiennych barw – etykiety na słoiki.

Na takich nalepkach powinniśmy napisać, co to jest i kiedy to zrobiliśmy. Jest to bardzo ważne przy wyszukiwaniu, gdyż zawsze powinniśmy zaczynać najstarszy przetwór rokiem. Konfitury w kuchni to coś niesamowitego, w każdym sezonie możemy rozkoszować się smakołykami, których nie ma w danym okresie. Jest to też smaczny prezent dla bliskich. Moja mama robi je co roku, dzięki czemu wiem jak istotne są one w zimie podczas gotowania.