Dlaczego należy pić soki

Przeciętny Polak wypija na rok ok. 25 l. soku. Sporo. Niestety, nie wszelki owocowy trunek, który możesz odnaleźć na sklepowej półeczce, jest w istocie sokiem. Soki to najbardziej cenne owocowe napoje, jakie zdołasz wyszukać na sklepowej półce, a to z tej przyczyny, iż nie mogą nieść sztucznych aromatów jak też konserwantów.

zdrowo i na diecie

Autor: Pink Sherbet Photography
Źródło: http://www.flickr.com
Soki można by podzielić na: soki świeże – to soki, które nie pasteryzowane, dzięki temu zachowują one więcej wartości odżywczych. Takowe soki posiadają bardzo krótki termin zdatności do konsumpcji, dlatego lokuje się je w schładzarkach, na ogół w szklanych butelkach; soki pasteryzowane – jeśli poddane są łagodnej pasteryzacji (w temp. do 80 stopni), ich okres przydatności konsumpcji wynosi parę tygodni, a wartości odżywcze są analogiczne jak w przypadku soków świeżych. Takie soki sprzedaje się przeważnie w szklanych butelkach. Soki w kartonikach to te, które pasteryzowano w temp. 100 stopni Celsjusza. Ich termin zdatności do konsumpcji jest o wiele dłuższy, niestety kompozycja witamin i minerałów jest nieporównywalnie mniejsza. Soki świeże tłocznia soków wyciska ze świeżych owoców oraz warzyw, w trakcie gdy soki pasteryzowane w pokaźnej większości wytwarza się z pulpy, zatem koncentratu. Soki można również podzielić na warzywne, które są mniej kaloryczne, zawierają mniejsze ilości cukru, oraz owocowe. Słowo nektar wiąże się poniektórym z napojem bogów, czyli czymś drogocennym, nadzwyczajnym.

Publikacja, którą w tym momencie czytasz to nieszablonowe źródło (https://drjanicki.pl/) informacji, ale jeśli szukasz innych tego rodzaju danych, to kliknij ten link.

Niestety, w nazewnictwie spożywczym to coś całkowicie innego. Nektar owocowy to mocno rozrzedzony sok wyprodukowany z koncentratu względnie świeżych owoców, mieszczący uzupełnienie cukru (jest go więcej niż w sokach dosładzanych). Nektar nie zawiera sztucznych aromatów a także konserwantów. Napój natomiast to najmniej wartościowy owocowy trunek. Zawiera blisko 20% soku owocowego, reszta to kwasek cytrynowy, cukier, woda i sztuczne substancje, tj. barwniki, konserwanty, aromaty.

Jedzenie

Źródło: http://www.sxc.hu/
Wartość odżywcza soków zależy od tego, czy jest on sporządzany z pulpy, czy też świeżo wyciskany z owoców oraz warzyw. Te ostatnie są o tyle wartościowe, iż mieszczą dużo witamin oraz minerałów. Cukier dorzucany do napojów, nektarów a także poniektórych soków jest niekorzystny. Dobrze wybierać soki ze wzmianką bez dodatku cukru.