Nade wszystko fundamentalny jest materiał, z którego zrobione jest ostrze. Ostrze powinno składać się z kilku warstw stali, które będą gwarantować jego trwałość oraz upragnioną ostrość. Nikt bowiem nie lubi kroić tępymi nożami, jakie nie tylko denerwują, lecz także powodują, iż plasterki w ogóle nie są idealne, a wręcz na odwrót – obszarpane oraz z pewnością nie nadają się do ułożenia na talerz dla gości. Warto jest skontrolować ostrość noża w sklepie, gdy pozwolą nam na to sprzedawcy. Jeżeli nie – powinniśmy pójść gdzie indziej, bo pewnie wcale nie są to dobre noże, skoro obawiają się oni zaprezentować ich działanie potencjalnym klientom. Poza tym nóż powinien dać się naostrzyć. Niewątpliwie nie będzie to tani ostrzałki do noży (np. japońskie noże damasceńskie), lecz po paru piłowaniach nie stracimy połowy noża. W tanich nożach ostrze niebywale szybko się kruszy, w wyniku czego tak naprawdę płacimy więcej, ponieważ musimy wymieniać noże praktycznie co chwilę. W nożach ważna jest również ich rękojeść. Rączka musi być dopasowana do dłoni, tak, aby ręka nie męczyła się również w trakcie dłuższego krojenia. Materiał natomiast, z jakiego jest zrobiona, nie może powodować potliwości dłoni. Niektórzy mają z tym nie lada problem, zatem nie warto go jeszcze pogłębiać.
Zwłaszcza popularna jest firma Zwiling. Noże (przykładowo – , które wyjdą z jej produkcji, chętnie kupują fachowi kucharze na całym świecie. Dlaczego? Zwiling stał się bezapelacyjnym specjalistą w produkowaniu wysokiej klasy noży, które odznaczają się trwałością i estetyką. Najbardziej ceniony jest nóż damasceński, gdyż stal, z której jest wykonany, gwarantuje piękny wygląd i trwałość produktu. Warto zwrócić uwagę na noże niniejszego producenta, gdyż na pewno nie rozczarują naszych oczekiwań oraz jeszcze niejednokrotnie wrócimy do asortymentu przez niego wytwarzanego.