W jaki sposób przygotować wyborny tradycyjny sernik, żeby zaskoczyć koleżanki oraz mężów smakiem prawdziwego domowego wypieku

Zwykły biały ser jest bodajże najbardziej uniwersalnym artykułem spożywczym i w żadnym razie nie trzeba być utalentowanym kucharzem, żeby być w stanie przyrządzić smakowite dania z wykorzystaniem wspomnianego składnika. Nawet początkująca pani domu nie powinna mieć żadnych kłopotów z usmażeniem naleśników albo ugotowaniem pierogów z serem. W nieco mniej kolorowym świetle ta sprawa przedstawia się, jeśli pod uwagę weźmiemy pieczenie ciast – tutaj należy mieć przynajmniej minimalne doświadczenie, aby z brytfanki nie wyłożyć zakalca.

Sernik

Autor: Baileys
Źródło: Baileys
Sernik tradycyjny to wypiek, o którym marzą małżonkowie wracający do mieszkania po dniu spędzonym za biurkiem – suty obiad (zobacz babeczki na zamówienie warszawa) powinien skończyć się wspaniałym deserem, a kawa rozpuszczalna smakuje znacznie lepiej, jeżeli towarzyszy jej kawałek pysznego sernika. Aby to ciasto smakowało tak mniej wymagającym facetom, jak i bardziej wybrednym kobietom, do wypieku należy obowiązkowo użyć wiejskich jajek – te z supermarketu z pewnością nie są tak dobre, jak te zakupione u gospodarza.

Następną kwestią staje się wykorzystanie środka spulchniającego – aby ciasto było kruche, trzeba doń dosypać sodę albo proszek do pieczenia. Jednakże tradycjonaliści podpowiadają, żeby stosować naturalne składniki, czyli na przykład smalec, a zamiast margaryny wykorzystać zwykłe masło, które rzecz jasna nadaje niepowtarzalnego aromatu. Żaden sernik tradycyjny nie może obyć się bez bakalii, chociaż znajdą się i takie łakomczuchy, które nie cierpią tych dodatków.

Mając na uwadze upodobania bardziej oryginalnych smakoszy, warto niekiedy trochę zmienić przyzwyczajenia i podać rodzinie sernik na zimno lub z morelami. Od czasu do czasu zamiast półkruchego ciasta można też rozczynić drożdżowe, a nawet francuskie. W rzeczywistości liczy się nade wszystko to, aby używać jedynie świeżych produktów, więc zamrożone półprodukty już w przedbiegach odpadają.

Okazuje się, że wyborny smak to nie wszystko, tak samo ważną sprawą jest także właściwe podanie. Tradycyjny sernik o niebo lepiej będzie prezentował się, gdy zostanie zaserwowany na gustownej zastawie. Dodatkowo warto też zatroszczyć się o wyjątkową oprawę ploteczek przy popołudniowej kawie i zaraz obok patery z sernikiem postawić flakon z bukietem pachnących fiołków oraz koniecznie chociażby niedużą świeczkę.