Wino – kilka interesujących informacji

Nasz kraj nie jest krajem, który kojarzony jest z produkcją dobrego wina. W zdecydowanej większości jeżeli myślimy o polskim winie, mamy na myśli kiepskiej jakości wina , które wytwarza się z owoców, a w szczególności wina z jabłek. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że od XI wieku byliśmy krajem o wyjątkowo dużych tradycjach produkcji wina. Dzisiaj te winiarskie tradycje staramy się przywrócić.

Od początku lat osiemdziesiątych XX wieku na obszarze województwa podkarpackiego zaczęły znów powstawać krajowe winnice. Wina polskie na ogół powstają z klasycznych gatunków winorośli. Jednym ze szczepów, z których wytwarzane są wina polskie jest ceniony chardonnay – degustuj dobre wina. Aktualnie na terenie województwa podkarpackiego znajduje się blisko sto pięćdziesiąt winnic. Naprawdę dużo winnic założono również w województwie dolnośląskim.

wino

Duża liczba tych winnic wychodzi naprzeciw turystom. Dla turystów organizowane jest nie tylko ich zwiedzanie, ale także degustacje win. Zwiedzanie winnic oraz degustacje win cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających nie tylko z Polski, ale także z innych krajów. Dla dużej grupy właścicieli winnic jest to bardzo dobra okazja do pokazania produkowanego przez siebie wina większemu gronu smakoszy win – czytaj o winach polskich na naszym blogu. Wielu gości odwiedzających winnic nie poprzestaje tylko na ich zwiedzaniu oraz spróbowaniu wina. Znaczna część turystów to wino wino musujące bezalkoholowe kupuje oraz zabiera jako prezent dla znajomych oraz przyjaciół.

Historia wina jest zaskakująco długa. Winorośl uprawiania była już w starożytnym Egipcie, w Grecji i Rzymie. Jednak pierwsi winogrona zaczęli wytłaczać mieszkańcy starożytnego Egiptu. To od mieszkańców starożytnego Egiptu umiejętność tą przejęli na początku Grecy, a później Rzymianie. W okresie średniowiecza tłoczeniem wina zajmowali się przede wszystkim zakonnicy: cystersi i benedyktyni. Obecnie największe ilości wina produkuje się w państwach Europy.

Największymi producentami wina jest Francja, Włochy oraz Hiszpania. Coraz więcej win produkowanych jest również poza Europą: w Stanach Zjednoczonych, Australii, Argentynie, Chile i w Chinach. Dobre wino musi dojrzeć zanim stanie na sklepowych półkach. Proces dojrzewania wina przebiega w dwóch etap. Na początku przez minimum sześć miesięcy wino dojrzewa w beczkach, następnie jest rozlewane do butelek. Produkcja wina nie należy do prostych. Ale przeprowadzona właściwie zapewnia naprawdę wyśmienity trunek.