Napój ten jest substytutem herbaty lub kawy, jakie są nagminnie popijane w naszej szerokości geograficznej. Herbata yerba mate zwana jest też herbatą paragwajską. Jednakże również w różnych państwach zyskuje coraz większą renomę. Napar ten robiony jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Ma charakterystyczny smak, który dla wielu jest specjałem.
Wielbiciele yerba mate popijają ją w specjalnych naczynkach przez specjalne słomki. Yerba mate ze względu na arsenał witamin i mikroelementów jest doskonałym źródłem usprawniającym nie tylko samopoczucie, lecz także dodającym energii, trzeźwości umysłu, wzmacniającym wydolność umysłu. Poza tym herbata yerba mate filtruje krew z toksycznych związków, wzmaga odporność i wytrzymałość organizmu, poprawia trawienie – yerba mate parzenie. Yerba mate jest wyjątkowo bogata w magnez, mangan, potas, które wspomagają podtrzymać balans elektrolitów w organizmie przy szybkiej stracie wagi w trakcie diety wysokobiałkowej, także wyrównuje deficyt minerałów po stosowaniu medykamentów przeczyszczających.
Naukowcy poświadczyli, że herbata paragwajska ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, oddziałujące ochronnie na serce, aktywizujące, przeciwgrzybicze.
Wejdź naszą następną stronę. Tam znajdują się interesujące wiadomości. Prosimy – doczytaj szczegóły (https://www.sweet-home.pl/24,Wypieki-na-swieta-i-inne-okazje.html). Będzie nam bardzo przyjemnie, jeżeli newsy będą Ci się podobać.
Obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed otyłością i wspomaga w walce z tuszą, wspomaga trawienie i może być wsparciem w unikaniu skomplikowań przy cukrzycy. Poprzez działanie moczopędne minimalizuje symptomy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.Herbata yerba mate jest w stanie być parzona na dużo sposobów. Parzenie jest uzależnione od nawyków, wyborów.
Jakkolwiek nie ulega kwestii, że potrzebne jest do parzenia należyte wyposażenie. Najczęściej yerba matę przyrządzamy w tykwie, chociaż mogą również być różne naczynka, skonstruowane specjalnie do yerba mate. Do naczynia wsypuje się wiele większe wielkości suszu aniżeli w przypadku różnej herbaty. Liście są po wielokroć zalewane wodą i napar jest popijany przez rurkę z filtrem. Napar wypijamy cały za pierwszym podejściem. Dolewamy wody kilka razy, dzięki czemu posiadamy znowu gotową yerba matę, dolewamy wodę tyle razy, aż napar nie będzie miał smaku. W żadnym wypadku nie powinno się zaparzać yerba mate warem.