Fachowcy od zdrowego żywienia i dietetycy stanowczo przekonują, żeby nabywać towary żywnościowe bez glutaminianu sodu. Czy obecnie prawdopodobne jest zdrowe żywienie bez jakichkolwiek sztucznych składników, czy też ulepszaczy żywności – okazuje się, że tak.
Trzeba jednak bardzo uważnie czytać wszystkie etykiety oraz mieć świadomość, że w przemyśle wykorzystywane są przeróżne glutaminiany – nie tylko sodu, ale także dla przykładu potasu, wapnia czy też kwas glutaminowy.
Autor: Nicole Rugman
Źródło: http://www.flickr.com
W poniższym artykule napiszemy, jak trzeba wybierać żywność bez glutaminianu sodu. Związek ten to bardzo szkodliwa substancja dodawana często do żywności, żeby umocnić i zapach i smak. Co pewien czas docierają do nas różne informacje o toksyczności takich składników i o apel powrotu do nieprzetworzonej, naturalnej żywności.
Ciekawych danych dowiesz się po przejściu na witrynę (https://metro-catering-system.pl/maszyny-pakujace-polautomatczne/item/88-zgrzewarka-reczna-t-rex-190), która posiada wciągające dane na ten temat – będą one z pewnością godne zainteresowania.
Bardzo byśmy sobie tego życzyli, ale tempo naszego życia, nieustanny brak czasu na codzienne tworzenie oraz celebrację pojedynczych posiłków, a także odzwyczajanie się od gotowania sprawiają, że w przerwie na rodzimy obiad szybko wstępujemy do fast foodów, natomiast na święta szykujemy przykładowo barszcz z jakiegoś opakowania. Czy tak szybkie tempo funkcjonowania musi się wiązać z rezygnacją z naturalnych oraz nieprzetworzonych produktów żywnościowych? Okazuje się, że niezupełnie.
Glutaminian sodu (zatem E-621), to najbardziej popularny składnik we współczesnej produkcji typu instant. Jest to substancja otrzymywana poprzez fermentację bakteryjną, której celem jest wzmocnienie i uwydatnianie smaku posiłku. Jej zjedzenie w nadmiernej ilości prowadzić do tzw. centrum chińskiej restauracji, które może się objawiać nudnościami, palpitacją mięśnia sercowego czy nawet zawrotami głowy.
Ta mieszanka jednak nie jest klasyfikowana jako toksyczna oraz z tego też powodu jest dopuszczona przez UE do wykorzystania w towarach żywnościowych. Pomimo wszystko dietetycy oraz doktorzy zdecydowanie odradzają spożywanie dań, które posiadają glutaminian sodu oraz polecają zastępowanie ich odpowiednimi ziołowymi odpowiednikami.