Poza tym, i tak w jakiś sposób tam wnikam w wystrój restauracji, to uczucie silniejsze ode mnie. Początkowo pragnę polecić Tobie to by rozejrzeć się za jakimś projektantem wnętrz – w końcu projektant umie zaprojektować wnętrza w umiejętny sposób.
Porządny projektant wnętrz to podstawa! Ja wiem, że chciałbyś nieco sobie przyoszczędzić na projektowaniu restauracji (spróbuj swoich sił: wnetrza-ze-smakiem.pl/dobieramy-palete-kolorystyczna-na-dobry-poczatek-projektu/), a i zapewne sądzisz, iż masz niepowtarzalny gust, ale fakty są takie, że bardzo często to jest tak, iż restauracja, która w założeniu miała być z klimatem, jest po prostu kiczowata. Można śmiało powiedzieć, że to nic rzadkiego. Bez dwóch zdań klimatyczna restauracja nie jest częstym widokiem. Jadłem w zapewne wszystkich wrocławskich lokalach gastronomicznych, więc dobrze wiem o czym mówię akurat w tym momencie.
W dużym błędzie są tacy restauratorzy, które posiadają lokal dłuższy czas i sądzą, iż tak czy siak jakieś zmiany nie są konieczne. Trudno jednak jakoś się z tym zgodzić, bo absolutnie każda restauracja co pewien czas wymaga remontu. Takie są właśnie realia prowadzenia restauracji. Uważam, iż wykańczanie wnętrz (realizacje) to inwestycja, która w żadnym razie nie powinna być w jakimś sensie przez nas olana. Żywię wielką nadzieję, że po zaznajomieniu się z tymi radami będziesz sensowniej podchodził do zarządzania lokalem.
Chcę również niejako zaapelować – nigdy w restauracji nie powinno być za wielu stołów – niedaleko siebie. To często dostrzegane zjawisko. A w końcu klienci chcieliby spokojnie usiąść, pogadać z własnym towarzyszem. Ciężko spożywać potrawy bądź konwersować w większym ścisku. Poza tym, takowa restauracja (kuchnia libańska w Warszawie) niejako automatycznie traci trochę na jakości.
Czyli pamiętaj, że wiele zależy od ogólnego wystroju lokalu. W żadnym razie nie możesz zakładać, iż może być inaczej. Mam ogromną nadzieję, że restauracje w Polsce będą ciągle powiększały swój poziom.