Odpowiednie patelnie do smażenia naleśników – Zobacz najlepszą ofertę patelni!

Rondel to główny przedmiot w każdej kuchni. Jest niezbędna do przygotowania wielu potraw. Patelnie osiągalne na rynku różnią się przede wszystkim materiałem, z jakiego są skonstruowane. Zwykle kupowane patelnie to te z powłoką teflonową, żeliwną i ceramiczną.

patelnie z żeliwa

Autor: Scanpan
Źródło: www.smakprostoty.pl

Żeliwne patelnie do naleśników to naturalny półprodukt, pozbawiony chemicznych dodatków i produkowany w naturalny, niesyntetyczny sposób. Patelnie z żeliwa to doskonałe przewodnictwo ciepła, jakie równomiernie rozchodzi się po całej przestrzeni patelni. Powoli się rozgrzewa i wolno stygnie. To zupełnie inna jakość smażenia aniżeli w wypadku patelni aluminiowych, jakie grzeją się szybko i stygną w tempie ekspresowym natychmiast po ściągnięciu z ognia. Trwałość to najważniejsza zaleta żeliwa. Patelnia żeliwna może być wieczysta, wystarczy prosta konserwacja, ażeby służyła nam przez całe życie. Jest odporna na zarysowania mechaniczne, defekty powłoki, zadrapania.

W trakcie smażenia, z żeliwa wytrącają się minimalne ilości żelaza, składnika niezwykle przydatnego dla ludzkiego systemu.

Mogłeś przejrzeć tu wiele ciekawych artykułów, czyż nie? Tak samo moja strona internetowa oczekuje na Ciebie pod podanym linkiem, a tam wiele szczegółów.

Smażenie na żeliwnej patelni dopełni deficyty żelaza. Estetyczny wygląd patelni pozwala na podawanie przyrządzonych potraw wprost na stół. Stawiając patelnię z gorącą potrawą na stole, mamy pełne przekonanie że pożywienie długo zostanie gorące. Choć patelnie żeliwne są ciężkie, to należy to do jej walorów. Ciężar zapewnia stabilność, ogranicza przypadkowe wylanie gorącej treści. Żeliwne patelnie do naleśników świetnie nadają się na każdy typ kuchenek – patelnie z żeliwa do naleśników. Lata użytkowania patelni podnoszą jej właściwości, miast obniżać.

Sekret przyrastającej z upływem lat jakości smażenia na żeliwie kryje się w jego impregnacji. Impregnowana przez wiele lat patelnia z czasem staje się jeszcze lepsza. Zarówno zapoczątkowanie smażenia na żeliwie, jak zakończenie pełnego postępowania nastręczają pewnych powtarzalnych działań, czyniąc z banalnego zajęcia obrzęd – akcesoria kuchenne na smakprostoty.pl.

Wybierając tą patelnię musimy mieć pojęcie, że nie wolno myć ich w wodzie, albowiem potrafią zardzewieć. By umyć żeliwna patelnię trzeba ją przetrzeć suchą szmatką, najlepiej nasączoną olejem, lub posypać solą i wycierać szmatką.