Rodzaje kuchennych noży, czyli które noże do kuchni wybrać?

Noże szefa kuchni, noże do sera – różnorodność dostępnych w sprzedaży noży może powodować problemy z dopasowaniem należytych narzędzi pasujących do naszych wymogów.
Powinniśmy dobrze poznać kuchenne noże by krajanie, trybowanie albo wykrawanie nie przysporzyło już najmniejszego ambarasu.

piec

Autor: Tim Bartel
Źródło: http://www.flickr.com
tort urodzinowy

Autor: sikeri
Źródło: http://www.flickr.com
Niżej zwięzła charakterystyka najbardziej modnych noży, jaka pozwoli odnaleźć odpowiedź na wątpliwość: Jakiego rodzaju kuchenne noże kupić? Noże ze stali damasceńskiej bywają wielokrotnie droższe niż ich „przeciętne” odpowiedniki, jednak będą to noże „na lata”, jakich nabycie się zwyczajnie opłaci. Stosowane bywają przez najlepszych kucharzy. Należy także nadmienić, że mimo użycia nawet w trudnych warunkach, noże ze stali damasceńskiej nie wyszczerbią się a także zawsze będą niezwykle ostre.
Tak zwany nóż szefa kuchni jest to najważniejszy rodzaj noża w każdej kuchni, znamionujący się szerokim, nieznacznie wyprofilowanym ostrzem oraz niezwykłą ostrością. Możesz nim krajać, szatkować oraz ćwiartować artykuły rozmaitego rodzaju. Ma on duże zastosowanie w kuchni. Sprawdzi się na pewno przy cięciu mięsa, plastrowaniu serów a także wędlin, lecz też przy filetowaniu rybek, bądź krajaniu jarzyn oraz owoców. Duże ostrze powoduje, że będzie on stosunkowo ciężki, dzięki temu solidnie trzyma się go w dłoni oraz dokładnie sieka.

Ów wariant noża zalecany jest zwłaszcza dla wymagających osób, które wiele kucharzą oraz w swoim menu użytkują mnóstwo rozlicznych składników. Jaki nóż szefa kuchni nabyć? Z pewnością warto kupić nóż łyżeczki drewniane marek znanych.