Alkohole, pod warunkiem, że są pite z umiarem, mogą stanowić wspaniałe źródło doznań smakowych. Wiele spośród nich ma nie tylko walory smakowe, lecz również korzystne dla zdrowia. Na przykład ludziom mającym problemy jelitowe czy z anemią czasem poleca się popijanie czerwonego wina, jako wspomagacza na trawienie, głównie ciężkich wołowych dań czy przy zbyt małej podaży czerwonych krwinek.
Autor: George Grinsted
Źródło: http://www.flickr.com
Nalewki przyrządzane z bukietów ziół czy niektórych owoców są polecane w stanach zapalnych zębów jak również przy przeziębieniach a także przy problemach trawiennych – doczytaj o nalewkach na nalewkatatrzanska.pl.
Powszechnie znane są imprezy na których odbywają się degustacje wina (wina polskie) czy innych trunków, na których skosztować można rzeczywiście kunsztownych smaków. Rzecz jasna delektować można się także w mniejszym gronie. Gros osób nie tylko potrafi kupić naprawdę ciekawe wina, wódki czy nalewki. Sporo jest też takich, którzy osobiście przyrządzają napoje alkoholowe. Popularne są zwłaszcza produkowane w zaciszu domowym nalewki czy wina. Wyższą szkołą jazdy wydaje się być zrobienie w domowych warunkach piwa albo wódki, lecz również w tym zakresie robi się postępy, wynikające głównie ze zwiększających się technicznych możliwości i szerokiego dostępu do przepisów.
Do najpopularniejszych trunków przyrządzanych na swoje potrzeby zaliczane są głównie słodkie wina owocowe, spośród których najpopularniejsze są te robione z wiśni, porzeczek czy maliny.
Nalewki można robić tak naprawdę z dowolnych produktów – więcej na nalewkatatrzanska.pl. Najpopularniejsze są oczywiście również te owocowe, zwykle przygotowywane z naszych rodzimych owoców. Najpopularniejsze są wiśniówka, malinówka czy nalewki z głogu, porzeczki oraz pigwy. Jednak tak samo popularne są nalewki bardziej wyraziste, kwaskowate, na przykład cytrynówka. Ziołowe nalewki to bardzo aromatyczne napoje i zwykle nie cieszą się popularnością, zwłaszcza jeśli nie najlepiej dobrało się zioła. Pośród mocnych trunków też spotyka się alkohol o nazwie cytrynówka, który jest zaliczany raczej do wódek aniżeli do nalewek. Jest klarowny i tylko odrobinę zabarwiony, a czasem nawet wcale. I co najważniejsze nie jest słodki, a wytrawny.