Nadmiar cukru rodzi otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, choroby serca, anemię, osłabienie odporności, próchnicę. Przyczynia się do powstania opryszczki, zakażeń drożdżycowych, raka, zaburzeń miesiączkowania, impotencji. Przytłumia umysł, wywołuje nerwowość, irytację. Dla ludzi lubiących słodkości mamy rozkoszną informację: istnieją wymienniki, jakie możemy bez skrępowania (lecz także z umiarem) użytkować zamiast białego cukru. Pierwszym z nich jest miód, który pomimo poważniejszej kaloryczności zawiera pewne minerały i enzymy, a toteż nie zaburza stabilności mineralnej organizmu.
Bardzo poprawny jest także syrop klonowy, o gęstej spoistości, który zawiera sole mineralne tudzież witaminy z grupy B, niacynę i kwas foliowy. Inny produkt to syrop z agawy, który jest potężnie wolniej absorbowany. Mieści w sobie ogromną ilość inuliny, czyli naturalnego probiotyku oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Gdy nie chcemy używać wyżej wypunktowanych substytutów i nadal zmagamy się z dylematem czym zastąpić biały cukier cukier hurtownia (warto poczytać), będziemy mogli skorzystać z ksylitolu.
Uzyskiwany jest w większości wypadków z brzozy, jest równie słodki jak jego biały odpowiednik, jakkolwiek ma około 40% kalorii mniej. Będzie zdumiewający dla ludzi na diecie, ponadplanowo umacnia układ odpornościowy i broni przed chronicznymi chorobami.
Przebywając w towarzystwie najbliższych czy też kolegów zajmijmy się rozmową – wtenczas także nie będziemy myśleli o słodkościach.